De olika typerna av lastsäkring: formpassning, kraftpassning och kombinerad lastsäkring

Att följa och implementera lastsäkringsregler är avgörande för säker transport av gods på vägen. I den här artikeln tar vi en titt på de gällande lagbestämmelserna, typerna av lastsäkring och presenterar beprövade lösningar från Sortimo.

De rättsliga bestämmelserna om lastsäkring anges i avsnitt 22 i de tyska vägtrafikreglerna (StVO). Detta innebär att laster och tillhörande säkringsanordningar måste förvaras och säkras på ett sådant sätt att de inte kan glida, falla över eller på annat sätt orsaka fara även vid nödbromsning eller plötsliga undanmanövrer. Föraren, ägaren och avsändaren ansvarar alla för att lasten är ordentligt säkrad.

VDI 2700-riktlinjen från Association of German Engineers fungerar som en teknisk rekommendation och guide för ingenjörer, fordonstillverkare och logistikföretag.

Typer av lastsäkring

Det finns tre typer av lastsäkring: kraftpassning, formpassning och kombinerad lastsäkring. Kombinerad lastsäkring är en kombination av kraftpassning och formpassning. Formpassningsvarianten visar sig vara mer fördelaktig och skiljer sig från kraftpassning varianten i vissa avseenden. Beslutet om vilka av de tre lastsäkringsmetoderna som ska användas måste dock fattas i enlighet med situationen och omständigheterna.

Formanpassad lastsäkring

Gods lastas direkt på den främre väggen, bakre väggen eller sidoväggar med så få luckor som möjligt. Vid behov används surrningsband, spännbalkar eller lastsäkringsnät för ytterligare säkring.

Kraftlåsning av lastsäkring

Lasten pressas på lastytan med surrningsutrustning, vilket ökar friktionen. Minst två surrningsband krävs vanligtvis för att dra åt lasten.

Kombinerad lastsäkring

Om det inte räcker med formpassning eller kraftpassning är kombinerad lastsäkring ett alternativ. I det här fallet lastas lasten först på ett formanpassat sätt och säkras sedan med hjälp av kraftpassningshjälpmedel som lastsäkringsnät eller surrningsband.

Varför är lastsäkring så viktigt?

Lämplig lastsäkring skyddar inte bara det transporterade godset, utan även fordonet och säkerheten för dess passagerare. Risken för olyckor och höga böter för brott mot lagen betonar relevansen av detta ämne. Med ProSafe-produkter gör Sortimo det möjligt att säkra dina varor på ett säkert och enkelt sätt.

Sortimo lastsäkringshjälpmedel

Surrningsband

Sortimo presenterar högkvalitativa surrningsband som en oumbärlig del av sitt lastsäkringsutbud. Dessa band har utvecklats speciellt för att säkerställa säker lastfastsättning under transport och för att följa lagbestämmelserna. Tack vare sin stabilitet, flexibilitet och användarvänlighet är Sortimo surrningsband mångsidiga, anpassar sig till ett brett utbud av last- och fordonskrav och minimerar risken för olyckor som orsakas av osäkrad last.

Lastsäkringsnät

Sortimo erbjuder mångsidiga lastsäkringsnät. Dessa har utvecklats särskilt för att säkerställa säker transport av varor. De robusta och flexibla näten finns i olika storlekar, är lätta att hantera och snabba att installera. Tack vare elastiska material och säkra fästsystem erbjuder de en stabil fixering av lasten. Lastsäkringsnäten uppfyller inte bara lagkraven utan minimerar även potentiella risker i vägtrafiken.

Teleskopiska spännstänger

En annan viktig komponent i Sortimo lastsäkringsområde är de flexibla teleskopiska tvärstagen som erbjuder en effektiv lösning för säker fastsättning av stora laster. Dessa stolpar möjliggör anpassningsbar lastsäkring, både vertikalt och horisontellt, beroende på placeringen av surrningsskenorna. En unik funktion är de integrerade ProClick-gränssnitten, som gör att ProClick-verktygsväskor kan fästas direkt på spännstängerna.

 

Alla Sortimo surrningspunkter har en tillåten lastkapacitet på 200 daN, varvid lasten som ska fästas på sidoväggar eller skiljeväggar kan ha en maximal vikt på 150 kg.

Har du några frågor om våra produkter?

Kontakta oss med hjälp av vårt kontaktformulär. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Skriv kommentar

Fyll i det obligatoriska fältet.
Fyll i det obligatoriska fältet.
Fyll i det obligatoriska fältet.

* Obligatoriska fält

Fyll i det obligatoriska fältet.

0 kommentarer

  • Det finns inga kommentarer än, bli först!
    Vi gläder oss åt din reaktion på detta bidrag.